”En liten utmaning” – Test Kona Tanuki Del 1

Idag var en riktig fin dag, +2 grader och sol, en svensk vårdag med andra ord. Vi passade på att cykla lite i skogen som vi tycker om. Men idag var ingen vanlig dag for the Fix my Bikes crew. Det var första dagen i butikens historia som vi var ute för att testa nya cyklar och skriva lite recensioner. Vi tänkte själva börja testa de flesta cyklarna vi har i butiken, så vi vet precis vad vi säljer och vi kan godkänna själva kvaliteten utan att lita på tillverkarens råd och beskrivning.

Dagens cykel var en Kona Tanuki 2013, en prisvärd 26″ heldämpad MTB tänkt för lätt freeride, hård cross country, eller båda och! För att kunna testa den var vi tvungna att byta originaldäck mot dubbdäck, och det var ingen lyx direkt, skogen är som en stor isbit just nu.

Isig ride, Hellas gården
Ludo tar sig fram på isen

 

Så vi började från Hammarby Sjöstad vid 3 tiden, och trampade hårt mot Hellasgården. Första känslan när man trampar på Tanuki är mycket positiv. Vi är vana att cykla på mycket dyrare och bättre utrustade cyklar, men man känner sig ändå rätt trygg och nöjd med växlingen (Shimano Deore / Acera) och bromsningen (vanliga Shimano hydrauliska skivbromsar). Jag kände bara att bakdämpningen var lite mjuk för min smak men jag upptäckte senare att inställningen var dålig för min vikt, mitt eget fel. Man har möjlighet att pumpa upp dämpningen (Rock Shox Monark) för att få den styvare, så det saknade bara några bar. Och som en riktig amatör hade jag glömt att ta en dämpningspump med mig. Every day is a learning day…

Vi cyklade upp den gula banan, runt Källtorpssjön, med mycket isiga och svåra delar, speciellt i början. Det var då vi träffade ett par som promenerade på samma stig. Killen tänkte väl att det var som en liten utmaning att cykla vid den här årstiden. Tjejen tyckte att det var svårt att bara gå, så vi måste ha varit galna för att cykla runt här.

Ludo på den gula med Kona Tanuki
Ludo på den gula med Kona Tanuki

Ändå har vi klarat det utan större problem. Bromsarna på Tanukin är vassa på tekniska delar, men saknar lite grepp vid hög fart och längre nedförsbacke, utan att bli dåliga förstås. Man behöver bara trycka lite hårdare på handtaget när skivorna värms upp. Ställningen på cykeln känns bra. Lite framåtlutad så man har lite kraft i benen på enklare sträckor, men ändå bekvämt nedförsbacke.

Efter lite jämförelse konstaterar vi att man får mycket mer Tanuki för pengarna 2013 än tidigare. Tanuki 2012 till exempel är utrustad med en no name bakdämpning och en Rock Shox Tora fram. 2013 får som sagt en Rock Shox Monark bak och Sektor 130mm fram. Mycket bättre komponenter för samma pengar, och snyggare färg också, matt svart, som Batman, tufft.

Vi måste ta ut Tanukin minst en gång till med rätt justeringar på bakdämpningen och snabbjustera framväxeln som rörde lite på sig under resan. Annars har det hittills varit en mycket bra upplevelse med en stabil och lättcyklad mountain bike. Trygg och bekväm i tekniska kurvor, man får rätt känsla mycket snabb, och det för mycket lite pengar.

Kona Tanuki gillar tekniska stigar
Kona Tanuki gillar tekniska stigar

Stay tuned för andra delen av Kona Tanukis test här i Stockholm 😀