vinterstadscykling, rakt eller bockstyre?

Jag har redan tagit mig igenom ett antal vintrar som cyklist i Stockholm, men hittills alltid med en cykel som har rakt styre, vet inte varför? Jag har alltid trodd att det skulle vara hur farligt som helst att cykla på isiga och snöiga vägar med bockstyre, även om jag egentligen föredrar bockstyre. I slutet på november bestämde jag att det var dags att montera dubbdäck på min älskade pendlingscykel Kona Honky Tonk.

Jag har nu haft möjlighet att cykla några veckor med bockstyre och vinterförhållande. Jag måste säga att det går faktiskt jättebra! Det känns som man har mer kontroll än med vanligt styre, man klarar att cykla lite mer rakt när snön blir djupare. Min växel system har inte krånglat heller med kylan (hittills i alla fall) och bromsarna har funkat hyfsat bra om man tänker hur snöigt och kallt det är just nu.

Om du undrar på vilken cykel du kommer att cykla på vinter, ta din cyclocross eller äldre racer där du har plats att montera dubbdäck. Det funkar hur bra som helst!